Rotterdam introduceert Zero-Emissiezone vanaf 2025: Wat betekent dit voor de stad?Op 23 april 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam een historisch besluit genomen dat een grote impact zal hebben voor de transportbedrijven. 

Wat houdt dit besluit precies in?

Vanaf 1 januari 2025 zullen de meest bestel- en vrachtauto’s niet langer welkom zijn in de binnenstad van Rotterdam. Dit betekent dat voertuigen die niet voldoen aan bepaalde emissienormen de stad niet meer in mogen. Door deze maatregel aan te nemen, sluit Rotterdam zich aan bij de groeiende lijst van steden die zich inzetten voor het verminderen van luchtvervuiling en het bevorderen van duurzame mobiliteit.

Wat maakt dit besluit bijzonder?

Rotterdam is een van de eerste gemeenten in Nederland die een definitief verkeersbesluit heeft genomen voor uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s. Dit onderstreept de vastberadenheid van de stad om voorop te lopen in het streven naar een schoner milieu en een gezondere leefomgeving voor haar inwoners.

Maar wat verandert er concreet in Rotterdam?

De afspraken zijn als volgt:

  • Bestelauto Euro 5: tot 1 januari 2027.
  • Bestelauto Euro 6: tot 1 januari 2028.
  • Vrachtwagen Euro 6 (bakwagen of laadwagen) die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud is: tot 1 januari 2030.
  • Vrachtwagen Euro 6 (trekker) die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud is: tot 1 januari 2030.

Aanvullende eis

Rotterdam heeft een aanvullende eis geformuleerd: Vrachtauto’s (geen opleggertrekkers) die vallen onder de Euro 6-norm met een datum eerste toelating van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020, hebben tot 1 januari 2028 toegang. Rotterdam heeft een kentekenchecker online gezet waarop ondernemers hun voertuig kunnen controleren.

Dit alles is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente en belanghebbenden, waarbij er ruimte was voor inspraak en het meewegen van diverse belangen. Het uiteindelijke doel is om de luchtkwaliteit te verbeteren, de CO2-uitstoot te verminderen en Rotterdam nog aantrekkelijker te maken als duurzame stad om te wonen, werken en recreëren.

Voor meer informatie over het verkeersbesluit en de Zero-Emissiezone Rotterdam 2025 kunt u terecht op de website van de gemeente Rotterdam.